Kerkinterieurs en citroenen II
“Wat doe je dan precies?” vroeg de journalist van het Reformatorisch dagblad kijkend naar de grote vaas met citroenen op mijn stand. “Ik ontwerp eigentijdse kerkinterieurs met respect voor traditie en ruimte voor iedereen” antwoordde ik. “En die citroenen, die staan voor een frisse blik op kerkinterieurs.?”
Dit was een van de vele ontmoetingen die ik had tijden de tweedaagse ‘Kerkenbeurs 2017’ in de Jaarbeurs in Utrecht. Een leuke gelegenheid voor mij, als interieurarchitect gespecialiseerd in kerkinterieurs, om met mensen over hun kerkgebouw te praten. De een kwam met een vraag over hoe om te gaan met de monumentenstatus van hun gebouw. De ander vroeg zich af hoe een nieuw interieur weer jonge mensen zou aanspreken, waarvan er steeds minder waren in hun vergrijzende gemeente.
Lezing
Andere vragen kwamen aan bod tijdens mijn lezing ‘7 valkuilen voor kerkinterieurs … en hoe ze te voorkomen’. Voor een volle zaal bezoekers vertelde ik o.a. over belang van een goed programma van eisen; als je dit goed aanpakt voorkom je aanpassingen in een laat stadium van het ontwerp en bespaar je daarmee geld tijdens de bouw. Over een reëel budget; vergelijk het met auto’s, als je geen geld hebt voor een Ferrari, maar wel voor een Fiat Panda, laat dan de mooiste Fiat Panda ontwerpen die er is. Over de kwaliteiten van een kerkgebouw; versterk de aanwezige kwaliteiten in het ontwerp. Over de valkuil rommel heb ik inmiddels een blog geschreven https://www.vdkl.nl/een-gastvrij-kerkgebouw-het-kan/ evenals over de valkuil details; https://www.vdkl.nl/blog-details-kerkinterieurs/.
Akoestiek en verlichting
Over akoestiek; maak gebruik van specialisten, dat is een investering aan het begin van het ontwerpproces, maar bespaard aan het eind geld omdat akoestische oplossingen direct worden mee ontworpen. Tenslotte over verlichting; hou rekening met de verschillende leeftijden in de kerk. Hoe ouder iemand is, hoe meer licht iemand nodig heeft om te zien. Zorg dat de verlichting hierop flexibel is aan te passen.
Waarom een interieurarchitect?
“We hebben al een architect én een krap budget. Waarom dan nog een interieurarchitect?” Deze vraag is ook aan de orde gekomen in gesprekken tijdens de beurs. Het klopt, een interieurarchitect kost geld. Net als andere adviseurs zoals architecten, constructeurs, akoestisch adviseurs en lichtontwerpers. Maar een interieurarchitect bespaart ook geld. Door al vanaf het begin mee te denken zorgt deze voor efficiënt ruimte gebruik in het ontwerp. De interieurarchitect is de schakel tussen verschillende andere adviseurs en maakt een geïntegreerd ontwerp dat een bijzondere uitstraling combineert met praktisch gebruik. Bovendien, afhankelijk van de wens van nieuwbouw, aanbouw of alleen herinrichting wordt regelmatig gekozen voor alleen een interieurarchitect.
Citroenen voor bloemen
De eerder genoemde citroenen stonden in een grote vaas op onze stand. Bezoekers konden het aantal raden en daarmee een bloemenbon winnen voor liturgisch bloemwerk of voor iemand in de kerk die wel een bloemetje kan gebruiken. Het laagste ingevulde aantal citroenen was 54, het hoogste 800. Het meest genoemde aantal (9x) is 110, ook andere ronde getallen waren favoriet; 100, 120 en 150 zijn allemaal 7x genoemd. Gemiddeld raadde men 127,5 citroenen. Op het filmpje zie je hoeveel citroenen er daadwerkelijk in de vaas zaten.
Dit jaar raadde niemand van de 198 deelnemers het exacte aantal citroenen. Eén deelnemer zat er 1 onder zeven anderen zaten er 1 boven. Deze acht deelnemers, waaronder de Protestantse Gemeente Barneveld, de Gereformeerde Gemeente Alexanderpolder, de Evangelische Lutherse Gemeente Apeldoorn, de Protestantse Gemeente Kloetinge en de Westerkerk in Gouda ontvangen allemaal een bloemenbon van € 12,50. Gefeliciteerd!